De politie mag daarom ook niet zomaar uw rijbewijs invorderen. Het rijbewijs mag alleen worden ingevorderd als u gevaarlijk gedrag op de weg heeft veroorzaakt.
Wat kan ik doen tegen invordering van mijn rijbewijs?
Na invordering van uw rijbewijs stuurt de politie deze naar de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM). Daar moet de officier van justitie binnen 10 dagen beslissen of het rijbewijs wordt teruggeven of dat het voor een bepaalde periode wordt ingehouden. De officier van justitie kan het rijbewijs in sommige gevallen langer dan een jaar inhouden. Dat kan zelfs gelden wanneer u voor het eerst in uw leven met de politie in aanraking bent gekomen.
De officier van justitie kijkt enkel naar de richtlijnen van het OM en houdt hierbij geen rekening met uw persoonlijke belangen of privéomstandigheden. Als u tegen de beslissing van de officier van justitie niets onderneemt, bent u het rijbewijs vaak langer kwijt dan nodig is. Het is in veel gevallen dan ook verstandig om de beslissing van de officier van justitie aan te vechten bij de rechter. De rechter zal namelijk wel rekening houden met uw persoonlijke omstandigheden. Bovendien hanteren de rechtbanken mildere richtlijnen dan het Openbaar Ministerie. Er valt dan ook veel te winnen met een gang naar de rechter wanneer de officier van justitie uw rijbewijs heeft ingehouden.
Laat uw zaak door onze advocaat beoordelen.
Advocaat Robert Eefting kan u daarbij snel en effectief bijstaan. Hij is gespecialiseerd in het verkeersstrafrecht en heeft al vele rijbewijzen voor bestuurders teruggekregen. Jeroen staat cliënten zowel betalend als op basis van gefinancierde rechtshulp (pro deo) bij. Bovendien kan altijd eerst kosteloos telefonisch of per mail (r.eefting@rechtshulpadvocaten.nl) contact worden opgenomen om de zaak te bespreken. Als u de behoefte heeft aan een persoonlijk gesprek, kunt u ook kosteloos te woord worden gestaan tijdens één van onze gratis inloopspreekuren.