Juridisch twee moeders (lesbische ouders)

Per 1 april 2014 is de wet inwerking getreden die regelt dat de vrouwelijke partner van de moeder, eveneens juridisch ouder kan worden van het kind.

De achterliggende gedachte van de wet is dat kinderen die opgroeien in zo’n gezin, op dezelfde wijze en voorwaarden kunnen opgroeien als in een gezin met ouders van verschillend geslacht. Voordat de wet in werking trad, kon dit alleen via tussenkomst van de rechter (via adoptie) geregeld worden.

Middels huwelijk of erkenning

De duomoeder kan nu automatisch (van rechtswege) juridisch ouder worden door huwelijk, als er sprake is van een anonieme zaaddonor. In andere gevallen kan de moeder door erkenning (juridisch) moeder worden. Erkenning kan bij de ambtenaar van de burgerlijke stand geregeld worden. Erkenning kan zelfs al voor de geboorte plaatsvinden.

Gevolgen, let op!

Ondanks dat het eenvoudiger is geworden, is het verstandig om in sommige gevallen advies van een advocaat in te winnen. Bij erkenning geldt er bijvoorbeeld ook een onderhoudsplicht (alimentatie) ten opzichte van het kind, indien de relatie verbroken wordt. Ook heeft de wet de positie van de bekende zaaddonor versterkt.

De wetswijziging geldt niet voor mannen, omdat kinderen niet uit een relatie van twee mannen geboren kunnen worden.
Wilt u meer informatie over dit onderwerp of een ander onderwerp op het gebied van personen en familierecht, dan kunt u contact opnemen met mr. Kanning of mr. Soppe.