Vrije advocaatkeuze: U kiest zelf uw advocaat, niet uw verzekering

Vaak staat in de overeenkomst met uw rechtsbijstandverzekeraar dat de juridische ondersteuning in beginsel wordt geboden door juristen of advocaten die door de verzekeraar worden aangewezen.

Het Europese Hof van Justitie heeft onlangs bepaald dat u in iedere procedure een vrije advocaatkeuze heeft.

Daarbij maakt het niet uit of de rechtsbijstand voor de desbetreffende gerechtelijke of administratieve procedure verplicht is. U kunt dus ook voor kantonzaken (o.a. arbeidsrecht en huurrecht) en bezwaar en (hoger) beroepsprocedures tegen de overheid een eigen advocaat inschakelen. Uiteraard moet het geschil wel onder uw polis vallen.

Eveneens kan de verzekeraar beperkingen stellen aan de kosten die aan de advocaat worden vergoed. Deze beperkingen mogen er echter niet toe leiden dat het voor u onmogelijk wordt om een eigen advocaat in te schakelen.

Indien u een rechtsbijstandsverzekering heeft en u wilt rechtsbijstand van een advocaat, dan kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij nemen vervolgens contact op met uw rechtsbijstandverlener. U hoeft hierover dus geen contact te hebben met uw verzekering.